Start La Vannerie

Chambres d’hôtes

La Gazette...

Foto’s

Tarieven

Contact

Ligging/routeplan

Bezoeken/ontspanning

Origny-en-Thiérache

Les Routières

Thiérache

Websites

Origny-en-Thiérache was in de 19de en 20ste eeuw één van de grote centra van de Franse “vannerie” of mandenvlechten, en vooral gespecialiseerd in de “vannerie fine” van oa siervoorwerpen.

Het mandenvlechten was een traditionele activiteit die, door de natuurlijke aanwezigheid van teenwilgen aan de oevers van de Oise en de Ton, in de ganse regio rond Origny uitgeoefend werd. Later werden deze teenwilgen speciaal gekweekt (les saussois).

Eind 19de, begin 20ste eeuw telde de Thiérache 5.500 mandenvlechters, een activiteit die vooral bestond uit thuiswerk, waarbij de bedrijfsleider het basisproduct afleverde aan de thuiswerkers en later het afgewerkte product ophaalde en stapelde in zijn magazijn.
In Origny kan men nog tal van oude opslagplaatsen en directeursvilla’s ontdekken die verwijzen naar haar vannerie-verleden. De afgewerkte goederen werden geëxporteerd  naar Engeland, Zwitserland, Amerika, Canada, Noord-Afrika en Latijns-Amerika.

Begin 20ste eeuw werkten bijna alle inwoners van Origny in de vannerie: van het kweken van de teenwilgen tot de vervaardiging van objecten voor verkoop.

Na de eerste wereldoorlog kwam er een einde aan de ontwikkeling van de vannerie-nijverheid, mede door de verhoogde kosten van de arbeidskrachten en later door de concurrentie van oa. Duitsland en België. De intrede van het plastiek, het gebruik van karton en kisten, zorgde voor het definitieve verval.

 

Origny-en-Thiérache