LA VANNERIE (Origny-en-Thiérache)

 

ORIGNY-EN-THIÉRACHE

Het kleine, rustige dorpje Les Routières ligt op een boogscheut van Origny-en-Thiérache, dat voorzien is van enkele winkeltjes (bakker, apotheker, kruidenier, post...).

Het was in de 19de en 20ste eeuw het middelpunt van de “vannerie fine” (fijne mandenvlechterij). Het mandenvlechten was een traditionele activiteit die, door de natuurlijke aanwezigheid van teenwilgen aan de oevers van de Oise en de Ton, in de ganse regio rond Origny uitgeoefend werd. In Origny kan men nog tal van oude opslagplaatsen en directeursvilla’s ontdekken die verwijzen naar haar mandenvlechten-verleden. Begin 20ste eeuw werkten bijna alle inwoners van Origny in de vannerie: van het kweken van de teenwilgen tot de vervaardiging van objecten voor verkoop. De intrede van het plastiek, het gebruik van karton en kisten, zorgde voor het definitieve verval. Het imposante gemeentehuis weerspiegelt de belangrijkheid van het vannerie-verleden van Origny.

De beroemdste inwoner van Origny-en-Thiérache is ongetwijfeld 
monseigneur Pigneau de Behaine , geboren in 1741, en missionaris benoemd ten zuiden van het huidige Vietnam (door de Fransen Cochin-China genoemd) om daar priesters op te leiden. Hij werd in 1770 bisschop van Adran.

Klik hier voor foto’s van Origny-en-Thiérache

HOME

32, rue des Routières - F - 02550 Les Routières (Origny-en-Thiérache)
Sabine & Dirk Boone-Vandenbrande (F)00.33.(0)662 52 25 66 — (B)00.32.(0)479 48 25 41
 . vannerie-thierache@bbox.fr
Facebook